Böcker

Vendenäs Bokförlag

 

Här kan du beställa och läsa om Lena Mellgrens böcker.

Läs serien om rallarstan "Vendenäs" som handlar om familjen Dahlqvist som utvandrade från småland upp till Norrland i slutet av 1800-talet för att starta ett nytt liv. Böckerna är en släktkrönika i romanform.

 

"Nattstation, distrikt 12" är Lena Mellgrens senaste bok som gav ut sommaren 2016. Det är den åttonde fristående boken om Vendenäs och utspelar sig på 1950.talet
.

 

Övriga böcker i serien: Fläskpackarbaronen, Rallarstan, Skiran, Adress Klara, Storkarlarna vid station, Onådens år och i Björnkalles tid.

 

 

Fläskpackarbaronen (2003, ny reviderad utgåva 2018)

Del 1 i serien om rallarstan "Vendenäs".

 

Till Guldkusten är dom på väg, bröderna Carl och Sven Petter från Gårdsby socken i Småland, där finns det pengar att tjäna. Från Sundsvall och Sollefteå följer de järnvägsbygget mot Västerbotten, nu när Sve-rige dras in i ödemarken och staten ger Norrland till svenskarna.

 

Det är 1880-90-tal och till den plats vid Uman där banan slutar kommer även Jenny från Högsby.

Rallarbasen Nilsson hotar gå i älven med sina barn om hon inte tar sitt ansvar efter systerns död. Hellre hade hon velat stanna i Stockholm och med tiden öppna egen modeateljé, men livet tar en annan vändning.

 

Fläskpackarbaronen bygger på autentiskt material och är den första av åtta böcker om nybyggartiden längs Norra stambanan. Övriga böcker i serien: Rallarstan, Skrian, Adress Klara, Storkarlarna vid station, Onå-dens år, I Björn-Kalles tid och Nattstation, distrikt 12.

 

 

Rallarastan (2004)

Del 2 i serien om rallarstan "Vendenäs".

 

Rallarstan, var ligger den? Längs Norra stambanan som byggdes i slutet av 1800-talet genom skogar och moras, över myrar och djupa raviner, över älvar och strida forsar. Överallt längs linjen växte kåkstäderna upp med hungriga nybyggare som helst ville "tälj guldet" och "tjän päningen". Och så rallen, skvallret, som frodades lika ymnigt som det lusteliga livet och "synden" som bredde ut sig liksom tillgången på potatisknektarn.

 

Rallarstan är den mustiga fortsättningen på nybyggarromanen Fläskpackarbaronen. Vendenäs ligger där älven vänder vid näset, men kan också vara den plats där du själv bor.

 

 

 

 

Skiran (2005)

Del 3 i serien om rallarstan "Vendenäs"

 

I Skiran och Dyratiden följer vi människornas livsöden i Vendenäs under åren 1912-1920. Drömmen om det socialistiska Eden där alla är jämlika bara de har medlemskort i kooperativa förmörkas av den bistra verkligheten under krigsåren.

 

I Skiran möter vi Hilda Ekensten som funnit det enklaste sättet att tjän päningen. Till Vendenäs kommer också direktör Svensson för att bygga ett Folkets hus. Senare under krigsåren stöter vi på Hilda som ambulerande galanta med fyra flickor till hjälp. Uppåt marka finns hennes kunder, men längtan till Vendenäs drar henne hemåt.

 

Dyratiden är inte bara en gubbe som ondgör sig över livets orättvisor utan finns på var mans bort. Det är brist på allting och varje natt passerar invalidtågen genom samhället. Smittkoppor och spanska sjukan tar de unga vackra och gulaschbaronerna festar på Stora hotellet i Umstan. Vendenäs ligger där älven vänder vid näset; Vendenäs är stationen där du stiger av, en rallarstad längs Norra stambanan.

 

 

 

Adress Klara (2007)

Del 4 i serien om rallarstan "Vendenäs".

 

Blötmenangeriet kallas det visst där hon bodde, kvarteren i Klara, de som tar sin början nere vid Tegelbacken och räknar sin storhet vid Drottninggatans upplysta butiker. Siri Dahlqvist har fått praktikplats hos statsrådet Rickard och Maja Sandler. Kvarteret kring Bryggargatan- Klara Norra är ingenting man skriver om hem till Vendenäs.

 

Det är brytningstid. Socialdemokraterna bildar sin första regering med Hjalmar Branting. Även kvinnorna vill vara med och bestämma, eller som Anna Branting helst ägna sig åt sitt skrivande. Det finns annat att ta sig för än det tråkiga hushållsarbetet, tycker Maja Sandler som med sin man grundar ABF.

 

Till Klara kommer även Lilly som fött barn utan ring och fått stämpeln. Hon anställs som servitris på hotell Ahlin, ett ökänt näste som hos klarapolisen noteras "för hållande av hus där otukt bedrivs". Vi möter även den gentile kommissarien Gustav Stjärne och hans vänninor Gap-Amanda och Fläsk-Venus samt hela det lusterliga livet i början av 20-talets Stockholm, trafiken längs stråken och de glada tuttenuttorna som vet hur man fångar en karl.

Storkarlarna vid station (2008)

Del 5 i serien om rallarstan "Vendenäs"

 

Storkarlarna vid station är den fristående fortsättningen på Fläskpackarbaronen, Rallarstan, Skiran och Adress Klara.

 

Tiden är i mitten av 20-talet. Storkarlarna vid stationen sätter sin prägel på samhället. Man sneglar mot den moderna tiden med shimmy-shake och korta kjolar, bygger hus med bekvämligheter, öppnar nya affärer och söker det goda i livet.

 

Hela Vendenäs är på benen. Ordföranden i Arbetarkommunen KA Johansson håller pli på folk, länsman Rickard Olsson smiter iväg till de förföriska gossarna I Stockholm med plånboken fylld av skattepengar, redaktör Valdemar Lindholm startar en tidning och tjärstrykaren Röd-Martin borrar hål i skorstensstocken så att folk får ut sina försäkringspengar.

 

Professor Herman Lundborg besöker föreningshuset och lägger fram sina revolutionerande idéer om vilka flickor karlarna bör gifta sig med, två evangelister kommer till stan för att frälsa det syndiga samhället eftersom Jesus snart skall stiga ner på himlastegen över lägret, älven svämmar över och Tok -Abraham uppfinner sina bärvattenflöten som ej förlistar. Folk i allmänhet satsar pengar på guldbrytning uppåt Fällfors, man hoppas på hospitalfrågans rätta lösning och ser Norrland som framtidslandet där man lever i ”flärdlös lycka och inte frestas av kättja, frosseri eller högfärd”.

 

Onådens år (2012)

Del 6 i serien om rallarstan "Vendenäs"

 

Onådens år är en släktkrönika i romanform och fortsättningen på Lena Mellgrens serie om rallarstan “Vendenäs”, ett porträtt över järnvägsknuten Vännäs.

 

Vi får fortsätta följa familjen Dahlqvist, som i de tidigare böckerna utvandrat från Småland till Norrland i slutet av 1800-talet för att starta ett nytt liv och öppna en egen firma. Boken utspelar sig på 1930-40-talet och skildrar tidsandan och ett samhälle i förändring. Sverige känner av kriget och ser samtidigt mellan fingrarna på tyskarnas trafik genom Sverige .

 

Tjugotalet går mot sitt slut. Vendenäs lyser i marschallernas natt när samhället får köpingsvärdighet 1928. Bolsjeviken Gezelius predikar revolution i Farliga hörnan och stinsen Svensson drömmer om den nazistiska nyordningen. En dag pryder Hitler förstasidan i Folkbladet och Torolf Nilsson (Hillblad) lockas av drömmen om det nya Europa. Med tiden blir han en av Sveriges mest kända röster i Köningsbergsradion.

 

Siri har bränt sina betyg från Sandlers och stannar hemma för att sköta sin mor Jenny som har en ärta i bröstet. Rudolf Valentino står aldrig bakom disk och Kalle får avstå från sin Eva. Kriget kommer, tysktågen skramlar förbi köksfönstret och utspisning av tysk militär och invalider sker å stationsplanen alltmedan lokalbefolkningen knyter näven i byxfickan. Men transittrafiken ger jobb och goda skattekronor och med den byggs vårt mönstersamhälle. På en cykeltur i Småland möter Kalle Ruth som i oktober 1943 nedstiger på perrongen med en spettekaka.

 

I Björn-Kalles tid (2014)

Del 7 i serien om rallarstan "Vendenäs"

 

I Björn-Kalles tid är Lena Mellgrens senaste bok som gav ut hösten 2014. Det är den sjunde fristående boken om Vendenäs.
 Övriga böcker i serien: Fläskpackarbaronen, Rallarstan, Skiran, Adress Klara, Storkarlarna vid station och Onådens år.

 

Förbi huset vid banan rullar malmtransporterna till krigsteatern nere i Tyskland, men i maj 1945 läser Ruth om de öppnade koncentrationslägren, om likhögarna och lägerfruarna som hänger upp tavlor av döda människors tatuerade hud på sina väggar.

 

I köpingen planerar man för framtiden, asfalterar gatorna och bygger egna- hem ute på Myran. Gull-Britt Eriksson - Faltin alias fänrik Andersson annonserar efter kärlekskranka karlar och får guld i börsen, Björn-Kalle söker ny fru efter Eufrosynas död och Anna från Gävle stiger ner på perrongen. Gamla kattor lapar också söt mjölk menar Ruth när det lyser för paret men Karlsson har sina fäblesser och går udenom.

Kempebolaget köper strandrätten längs älvarna, planerar för kraftverksbyggen och visar framfötterna å utställningen Vännäs vill och kan. Lokförare Greim broderar på sanningen och Lögnarklubben åker sommarskidor å Gauffin- loppet på Tobacka. Det är som vanligt vid stationen och inte ens pilsner-gubbarna är utan jobb.

Nattstation, distrikt 12 (2016)

Del 8 i serien om rallarstan "Vendenäs"

 

50-talet är en omvälvningens tid inte bara för alla anställda vid Nattstation distrikt 12 utan även för oss ”efterkrigsbarn” som växer upp, räknas som alltför många i skolan och placeras i privatbostäder ute på köpingen.

 

Raggarna kör upp utanför Schoultz konditori, låter Chevan gå på tomgång, kollar brudarna och gör en vrålsväng runt Renströmskiosken. Amerika kommer till Kolksele med flotta manér och rosa nylonblusar och vattenpengarna ger storkovan för sänkta strandängar. I Fällforsen firas midsommar med flicka och flaska och en ordentlig svängom med brudarna. På scenen står Sveriges mest populära artister.

Elvis Presley lockas av världens vackraste birds som lär ska finnas här uppe i norden där solen aldrig går ner och där man dyrkar Honom som the King, men den nya tiden får oss att längta till Italien.

 

Köpingen satsar stort på medborgarhus och hotell Vingen och snart skall ”hela rasket rivas”, Kalasbacken med sina fula uthus, dasslängor och dragiga kåkar där alla historier dröjer sig kvar ännu en tid.

 

Rallarstan är stationen som Gud och SJ glömde. Bakom den trevliga fasaden som alla resenärer ser från tågfönstren döljer sig nära nog omänskliga arbetsförhållanden å bangård och lokstall. Inte att förglömma vagnstäderskornas slit och gud nåde den reporter som knystar till tidningen.

Nattstation distrikt 12 är den åttonde fristående boken om Vendenäs. Övriga böcker i serien: Fläskpackarbaronen, Rallarstan, Skiran, Adress Klara, Storkarlarna vid station, Onådens år och I Björn-Kalles tid.

 

Hon gjorde bara sitt jobb (2009)

 

Hon gjorde bara sitt jobb är en debattbok om utanförskap och vuxenmobbning och beskriver förhållandena på en alldeles vanlig svensk arbetsplats.

 

Tiden är de första åren under 2000-talet, men många händelser går femton år tillbaka i tiden. Här finns den initiativrika och karismatiska Hillevi som bygger upp verksamheten kring Stora Björka; här finns också Kata som springer omkring med listor, som mobbar, lobbar och fryser ut alla som inte vill skriva på - för Hillevi skall bort, och alla dom som tycker att hon är en bra chef skall fösas till porten.

 

" Hon gjorde bara sitt jobb". Så uttryckte sig en välmenande kollega om Herta Bergs metoder att med "hugg och slag" driva ut sin personal i arbetslöshet. Förvaltningen hade givit henne mandatet och Herta Berg hade givit vissa garantier för att allt skulle genomföras så billigt som möjligt- och i tysthet. "Personalen skulle inte oroas" inför Stora Björkas nedläggning.

 

Dagbokens första rader skrivs hösten 2008. Herta Berg har kommit med kvasten, Britt Johannisson har fråntagits halva sin tjänst och hänvisats till "luddiga arbetsuppgifter" för att hon skall gå i bäck och sjukskriva sig. Ina på kansliet går samma väg - via brödbutiken och tvätten till att se till så att "skorna står i ordning" och på Förvaltningen förvånas man över att på Stora Björka finns en skolledare som har till uppgift att inspektera toaletterna. Men bland kollegerna finns även Ninni som köper Hertas gunst tills hon får lögnerna på ryggen, Dagobert som luras iväg till Ljuset, Gösta som av herr Solman hotas med stans maffia och Anette som anser litteratur och språk vara "i tomme".

 

Herta Berg gör sitt jobb, personalen sprids för världens alla vindar. Idag är dörren till arbetsrummen igenmurad och övermålad. Stora Björka lämnar intet spår.

 

 

+ Asrue